STŘEDA_21.4.
Ranní cvičení
STOJÍ, STOJÍ STROMEČKY otáčíme se vpravo, vlevo, ruce vzhůru
MAJÍ PĚKNÉ VĚTVIČKY pohladíme si ruce od prstů až k rameni
NA NICH LISTY, JEHLIČÍ prsty naznačují padání listí
AŤ TU NIKDO NEKŘIČÍ prst na ústa
SEDĚLY DVĚ VEVERKY houpání v dřepu
NA VYSOKÉ JEDLI výpon na špičky do vzpažení
CHVILKU NĚCO CHROUPALY prsty před pusou, předvádíme chroupání
CHVILKU NĚCO JEDLY předvádíme, že jíme, ruce do misky
A KDYŽ MELY PLNÁ BŘÍŠKA hladíme si bříško
ŘEKLI SI UŽ DOST tlesknutí
Komunitní kruh
1. Otázka dne… Proč je sluníčko na obrázku smutné? Obrázek viz příloha
- Protože jezdí na světě hodně aut je hodně výfukových plynů a všechen ten smog se nese nahoru do oblak a sluníčko je všemi těmi plyny a výpary přiotrávené a smutné.
2. Omalovánka viz příloha
3. Pracovní list viz příloha
4. Opakování básniček
5. Básnička
ŽABIČKA ZELENÁ
Z JARA CELÁ BLAŽENÁ
VYPERE SI KOŠILIČKU
USUŠÍ JI NA SLUNÍČKU
KVAKY, KVAKY, KVAKY, KVAK
JE TO ŽABKA JE TO TAK.
Svačinka/pauza cca 20-30min
Hudební výchova
V LESE
V lese je krásně, jehličí voní,
příroda prosí, nebuďte sloni.
My sloni nejsme, půjdeme tiše,
co les nám dává, chceme vidět a slyšet.
Dechová cvičení
Stojíme v lese
- Hluboký nádech- představujeme si vůně lesa
- Pomalý výdech
- Zavoláme do lesa haloooo
Artikulační cvičení
- Co můžeme slyšet v lese:
- ŤUK, ŤUK, ŤUKY, ŤUK (datel)
- HŮ, HŮ, HŮ (sova)
- ČIM, ČIM, ČIM (vrabčák)
- BRUM, BRUM, RBUM (medvěd)
Rytmizace písně
- Vytleskávání
- Vydupávání
- Hra na tělo (tleskáme na kolena rukama)
Pracovní list viz příloha
Vaření
PAMPELIŠKOVÝ MED/SIRUP
Na každých 2L květů je potřeba 1,5kg cukru (může být třtinový), 1,5L vody, 1 citron, 1x pomeranč.
Pampeliškové květy (bez stonků) je nejlepší sbírat v poledne, když jsou květy rozkvetlé. Květy se opláchnou vodou, přidá se nakrájený citron a pomeranč (vč. kůry). Přidala jsem i kousek zázvoru do jedné várky J a vše přelijeme vroucí vodou a pak necháme 24-48 v chladu.
Přecedíme přes plátýnko (vše pěkně vymačkáme), nasypeme do hrnce všechen cukr a znovu vaříme. Čím déle vaříme, tím je med hustší. Udává se doba varu 20min až 1-1,5hod (nutno míchat, aby se nepřipálil). Jenže dlouhým vařením se vytratí většina toho, co si chceme z pampelišek uchovat. Doporučuji tedy těch 20min a mít ho tekutější.
Horké pak uzavřít do vymytých sklenic a otočit dnem vzhůru, příp. zavařit v hrnci, pokud se nám víčka „nezatáhnou“.
My máme nakonec něco mezi medem a sirupem.
Pobyt a hra venku
OBĚD
Příprava a sklízení
ODPOČINEK
S pohádkou https://www.youtube.com/watch?v=ik7J65ubSaA